2 KANTA TH Kanta-palveluissa käytettävä terveydenhuollon tietorakenne
Käyttötarkoituskuvaus: Kuntaliitto - ICPC Prosessikoodit -luokitusta voidaan käyttää muun muassa 1) kliinisessä työssä potilasasiakirjamerkintöjä tehtäessä ja esimerkiksi toteutettujen hoitotoimintojen tai -interventioiden kirjaamisessa 2) tutkimus- ja kehittämistyössä ja toiminnan seurannassa.
Prosessikoodit sisältyvät ICPC-luokitukseen ns. yhteisinä, kunkin pääluvun alle sijoittuvina luokkina (ks. tarkemmin ICPC-2e v.4.3), mutta ne julkaistaan tässä myös erillisenä apukoodistona. Apukoodistoa voidaan hyödyntää silloin, kun luokituksen käyttäjä on ensin kirjannut hoidon syyn/diagnoosin ICPC:llä ja haluaa tämän lisäksi kirjata ICPC-prosessikoodilla kyseisen terveysongelman hoitoon liittyneen intervention. Apukoodiston avulla prosessikoodit voidaan koodin valintavaiheessa esittää luokituksen käyttäjälle ilman anatomiseen rakenteeseen tai pääluokkaan viittaavaa kirjainosaa (ts. muodossa -30, -31 jne.). Prosessikoodin kirjautuminen voidaan tämän jälkeen järjestää ohjelmallisesti niin, että se yhdistyy lopullisessa muodossaan terveysongelmaa vastaavaan pääluokkaan (A-Z). Prosessikoodit dokumentoituvat aina muodossa A30, A31 jne., jossa ne myös raportoidaan.
Käytön ehdot ja koodiston ylläpitäjä: Luokituksen alkuperäinen nimi ja tieto tekijänoikeuksien haltijasta (ICPC-2e International Classification of Primary Care © Wonca 2005-2014) sekä luokituksen suomen- tai ruotsinkielinen nimi (ICPC-2 Kansainvälinen perusterveydenhuollon luokitus / ICPC-2 Den internationella primärvårds klassifikationen) ja tieto kääntäjästä ja kansallisen lisenssin haltijasta (THL) on ilmoitettava luokitusta käytettäessä. Koodistopalvelimelta jaeltavaa ICPC-2e -luokitusta saa käyttää ainoastaan Suomessa. Luokituksen käyttäjä ei saa tehdä luokitukseen muutoksia. THL ei kanna vastuuta mahdollisista luokituksen käytöstä johtuvista haitoista ja/tai vahingoista.